Verzekering kiezen

Ben je zoek naar een geschikte verzekering die past bij jouw situatie? Door de vele keuzemogelijkheden is dit vandaag een hele uitdaging. Waar houd je het best rekening mee? Wij lijsten een aantal aandachtspunten op. 

1. Breng je behoeften in kaart

Sommige verzekeringen zijn verplicht, denk maar aan de BA autoverzekering of BA motorrijtuigen. In die gevallen heb je geen keuze en moet je de verzekering afsluiten. Voor andere verzekeringen kies je zelf of je die wil aangaan of niet. Dan is het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat je precies wilt verzekeren of waartegen je je wil beschermen. Of het nu gaat om je huis, auto, gezondheid, of inkomen, vraag jezelf af wat je precies uit de verzekering wilt halen. Zou je in geval van schade zelf de financiële gevolgen kunnen dragen? Zo neen, is het aangaan van een verzekering een slimme keuze.

2. Houd een budget in gedachten, maar pas aan waar nodig

Het liefst spenderen we zo weinig mogelijk budget aan onze verzekeringen. Maar let op: een lagere prijs betekent vaak een minder uitgebreide dekking. Bovendien heeft dit een weerslag op de franchise, het deel van de schade waarvoor je zelf moet instaan. Ging je verschillende verzekeringen aan bij dezelfde verzekeraar? Dan reken je in sommige gevallen ook op een korting. 

3. Kies de mate van dekking

De ene polis is de andere niet. Lees dus goed de voorwaarden door voordat je een verzekering afsluit. De mate van dekking kan namelijk verschillen per verzekeraar. Dekt je brandverzekering bijvoorbeeld ook de schade aan je zwembad? En zit annulatie door ziekte ook inbegrepen in je reisverzekering? Zorg ervoor dat je verzekering precies beantwoordt aan je behoeftes, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wees ook eerlijk in het verstrekken van informatie, want alleen zo zal je correct verzekerd zijn. 

4. Kies een betrouwbare verzekeraar

Van verzekeringsmakelaar tot bankverzekeraar: er zijn partijen in overvloed die je helpen aan een geschikte verzekering. Maar wie kan je nu het beste helpen? Vergelijk verschillende polissen, vraag aanbevelingen aan je familie of lees reviews van andere consumenten. Het is belangrijk om hier voldoende tijd voor te nemen, zo ben je zeker van de juiste keuze. 

5. Herevalueer regelmatig

Heb je een betrouwbare verzekering afgesloten die perfect aansluit bij jouw noden? Ideaal, maar een correcte verzekering is geen vaststaand feit. Omstandigheden veranderen, waardoor ook je verzekeringsnoden kunnen wijzigen. Denk maar aan de aankoop van een huis, een geboorte of  een nieuwe job. Al die aspecten kunnen invloed hebben op je verzekering. Zorg dus minstens één keer per jaar voor een herevaluatie van je verzekeringen. 

Hulp nodig bij de keuze van een betrouwbare verzekering?

Je verzekeraar helpt je op weg naar de perfecte oplossing.