Fiscaal voordelig sparen voor een aanvullend pensioen met POZ

Geen vennootschap en maar wel zelfstandig? Dan kan je als zelfstandige zonder vennootschap een aanvullend pensioen opbouwen dankzij de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Ontvang een offerte

POZ in combinatie met andere vormen van pensioensparen voor zelfstandigen

Als zelfstandige is het aangeraden dat je eerst spaart met VAPZ, het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Heb je daar je limiet bereikt, dan kunnen ondernemers met vennootschap nog extra sparen met de individuele pensioentoezegging (IPT). Hier vallen eenmanszaken, bijberoepers, meewerkende echtgenoten en zelfstandige helpers uit de boot. De komst van de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) in 2018 biedt voor deze partijen een waardig alternatief!

Een appeltje voor de dorst met een mooi rendement.

Als zelfstandige moet je voor een groot deel zelf instaan voor je pensioen. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen is erg interessant voor eenmanszaken. Fiscaal voordelig en een mooi rendement!

Contact

De voordelen van een POZ

Niet alleen de zelfstandige zaakvoerder kan sparen via de POZ, ook meewerkende echtgenoten en zelfstandige helpers kom in aanmerking voor deze vorm van pensioensparen. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen biedt een aantal mooie voordelen: je hebt een belastingvoordeel van 30% in je personenbelasting, het rendement op je bijdragen is groot, je kan je polis uitbreiden met extra waarborgen zoals een gewaarborgd inkomen en een overlijdensdekking én je kan een voorschot opnemen op je pensioenkapitaal om een vastgoedproject mee te financieren. Tot slot geniet je een eindbelasting van slechts 10% op je pensioenkapitaal.

Kan elke zelfstandige zonder vennootschap een POZ afsluiten?

Nee, voor bijberoepers gelden enkele voorwaarden. Zo moet je als bijberoeper minstens drie jaar actief zijn en minstens de minimale sociale bijdrage betalen die geldt voor een zelfstandige in hoofdberoep. Zelfstandigen in hoofdberoep komen wel steeds in aanmerking voor deze fiscaal interessante vorm van pensioensparen.

Elke situatie is uniek. Vraag dus advies aan je verzekeringsmakelaar.

Een POZ wordt het beste gecombineerd met andere vormen van pensioensparen. Je laat je dan ook beter adviseren door je makelaar, zodat je jouw pensioen op maat kunt optimaliseren.

Contact