Motorverzekering

Motorrijden is een sensationele beleving die u het ultieme gevoel van vrijheid en geluk geeft. Toch gaat het ook gepaard met de nodige risico’s. In België bent u daarom als motorrijder verplicht om een BA motorverzekering af te sluiten. Aangezien een groot deel van de Belgische motorrijders hun motor in de wintermaanden opbergt, rijst de vraag of een motorverzekering in die koude wintermaanden wel nodig is.
 

Wat is een BA motorverzekering?

Net zoals bij een autoverzekering, bent u vandaag verplicht om een BA motorverzekering af te sluiten van zodra u zich op de openbare weg begeeft. Die verzekering dekt alle materiële en fysieke schade die u berokkent aan derden. Hierbij heeft u ook de keuze tussen een mini omnium en een full omnium. Die laatste komt ook tussen wanneer u zelf verantwoordelijk bent voor de geleden schade. Maar let op: de- BA motorverzekering  dekt de fysieke schade die u zelf opliep niet. In dat geval sluit u best een optionele bestuurdersverzekering af.  

Winterstop

Een ritje met de motor is zeker in de winter niet zonder gevaar. Het is vroeg donker, de wegen zijn glad en regenval kan uw zicht beperken. Daarom beslissen veel motorrijders om hun motor tijdelijk op te stallen. In dat geval kan u aan de meeste verzekeraars een aangepaste BA motorverzekering aanvragen inclusief winterstop. Concreet betekent dit dat u tussen 15 december tot 1 maart niet verzekerd bent (de data kunnen verschillen per verzekeraar). Tijdens die periode betaalt u geen premie, maar bent u ook niet verzekerd wanneer u de openbare weg opgaat. In de meeste gevallen blijft u wel verzekerd in geval van diefstal of brand. Vraag dit zeker na bij uw verzekeraar. 

Blijven rijden in de winter

Wilt u toch met uw motor de baan op in de winter? Houd dan zeker rekening met een aantal veiligheidsmaatregelen om mogelijke schade te beperken:
-    Houd rekening met de weersvoorspellingen
-    Vermijd een ritje bij veel sneeuw of ijzel
-    Controleer bij het vertrek goed of uw verlichting correct werkt
-    Investeer in een degelijke, warme outfit en thermische onderkleding. 
-    Zorg ook voor een tijdig onderhoud van uw motor: smeer uw ketting regelmatig en geef de motor een grondige poetsbeurt. 

Zo gaat u met een gerust hart de weg op, ook in de winter! 

Meer weten over een motorverzekering?

Contacteer uw verzekeraar voor meer details over de polis!