Je wagen verkopen: wat moet je weten?

Denk je eraan om je auto te verkopen? Dan is het belangrijk dat je de verkoop op de juiste manier afrondt. Hoe vind je een geschikte koper, welke formulieren bezorg je aan de koper en wat moet je verder nog in orde brengen? In deze blog maken we je wegwijs in de verkoop van je eigen wagen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je auto verkopen aan een particulier

Als je je wagen wil verkopen, dan ga je best eerst na of je de verkoop zal afhandelen bij een erkende autohandelaar of met een particulier. Het voordeel van een transactie met een handelaar is dat hij of zij de praktische kant van de verkoop volledig in orde brengt voor jou. Wil je je auto verkopen aan een particulier? Dan moet je zelf een hoop dingen regelen. In beide gevallen wordt er een verkoopovereenkomst opgesteld, waarvan zowel de koper als de verkoper een exemplaar ontvangen. Die overeenkomst bevat de namen en adressen van beide partijen, de beschrijving van het voertuig en de datum van de eerste inverkeerstelling.

Keuring voor verkoop

Voor je je wagen kan verkopen, moet die eerst verplicht gekeurd worden voor verkoop. Zo komt een koper niet voor verrassingen te staan en ben je er zeker van dat de auto volledig in orde is voor je die inschrijft. 

Om je wagen te laten keuren voor verkoop moet je enkele documenten voorleggen:

  • het laatste keuringsbewijs van het voertuig
  • het laatste inschrijvingsbewijs
  • het gelijkvormigheidsattest
  • een identificatieverslag voor kampeerwagens of lichte bedrijfsvoertuigen

 

Attesten om aan de koper te overhandigen

Na de keuring krijg je enkele documenten die je aan de koper moet overhandigen. Een groen keuringsbewijs, een tweedehandsrapport dat de staat van het voertuig voor verkoop weergeeft, een aanvraag tot inschrijving en een Car-Pass. Met een aanvraag tot inschrijving is het mogelijk voor de koper om de auto onder zijn of haar naam in te schrijven. Een Car-Pass geeft de kilometerhistoriek van het voertuig weer.

Daarbovenop moet je ook nog het inschrijvingsbewijs, het gelijkvormigheidsattest en de verkoopovereenkomst aan de koper bezorgen. Zijn alle documenten in orde? Dan kan je nu de auto verkopen!

Stuur je nummerplaat terug of hergebruik ze

De nieuwe eigenaar van de wagen moet een eigen nummerplaat aanvragen. Neem je zelf geen andere auto in gebruik? Dan stuur je jouw oude nummerplaat terug naar de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Koop je binnen de vier maanden wel een ander voertuig, dan kan je je oude nummerplaat hergebruiken op voorwaarde dat die een Europees formaat heeft. Dat betekent dat de nummerplaat minstens 7 karakters moet bevatten. Heb je nog een oude nummerplaat met slechts zes tekens? Dan stuur je jouw oude nummerplaat naar de DIV en vraag je een nieuwe aan.

Wat nu met mijn autoverzekering?

Als je je oude nummerplaat terugstuurt naar de DIV, krijg je een document om aan je verzekeringsmaatschappij te bezorgen. Zo kan je je huidige autoverzekering kosteloos stopzetten. Moet je polis aangepast worden? Je verzekeraar heeft voldoende kennis om je verder te helpen, dus aarzel niet om contact op te nemen. Succes met de verkoop van je wagen!