Maak uw huis diefstalproof

Het is winter én vroeg donker. Voor dieven het ideale scenario om even op pad te gaan. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een diefstal hen niet zal overkomen. Toch moeten we waakzaam blijven, want ervaren dieven kennen de weg. Even snel wat boodschappen doen, de kinderen ophalen of voor een langere periode genieten van de zon in het buitenland? Wanneer je niet aanwezig bent, hebben inbrekers vrij spel. Toch kan je aan de hand van onze tips de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Zo’n inbraak wil je immers liever vermijden, toch?

De basics 

Geef inbrekers geen kans via ramen of deuren. Heel wat mensen gooien deuren in het slot zonder ze daadwerkelijk op slot te draaien, en dat kan je achteraf duur komen te staan. Ook een dakraam of het kleine wc-raampje wordt weleens over het hoofd gezien. Besteed daarom voldoende aandacht aan het sluiten van alle ramen en deuren. 

Ook met uw reservesleutels spring je maar beter voorzichtig om. Plaats ze dus niet onder een bloempot of onder de mat. Vermijd deze klassieke fouten en bewaar ze bij familie, vrienden of buren. 

Voor dieven en inbrekers is de nacht een waar speelveld. Het laat hen immers toe om ongestoord verdachte praktijken uit te voeren. Zorg daarom voor een goede zichtbaarheid rondom je huis. Investeer in buitenverlichting of een alarmsysteem met bewegingssensoren.

Eventjes weg of voor een lange periode het huis uit?

Even snel de kinderen ophalen of een boodschap doen? Ook dan neem je best de nodige voorzorgen. Geef je huis een bewoonde indruk. Laat de radio spelen en die gezellige staanlamp gewoon branden. Nog een stapje verder gaan? Sommige verlichting kan je met behulp van een timer of een applicatie vanop een afstand bedienen. 

Geniet je daarentegen enkele weken van de zon of blaas je even uit in de bergen? Doe dan een beroep op vrienden en familie. Uitpuilende brievenbussen en lang gras zijn immers een trekpleister voor inbrekers. De rolluiken op- en neerlaten en het gras afrijden is zeker een goed idee. Nu nog vrijwilligers vinden …

Vergeet ook je garage en tuinhuis niet

Niet alleen je huis, maar ook je garage en tuinhuis kunnen het doelwit zijn van een inbraak, want ook daar bevinden zich interessante spullen die inbrekers maar al te graag mee naar huis nemen. Denk maar aan fietsen, je wagen of dure sportartikelen. Pas daarom de basistips die we hierboven uiteenzetten ook toe op je garage en tuinhuis. Laat bovendien geen ladders of andere nuttige werktuigen rondslingeren. Inbrekers verdienen immers geen duwtje in de rug. 

 

Toch een inbreker op bezoek? 

Diefstalpreventiemaatregelen beperken het risico, maar schuiven het niet volledig van de baan. Soms krijg je nu eenmaal verdacht bezoek en kan je jezelf helemaal niets verwijten. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd bent tegen diefstal. Een diefstalverzekering beschermt je niet alleen tegen gestolen goederen, maar ook tegen de schade die inbrekers veroorzaken bij een (poging tot) diefstal.  Maak alvast een overzicht van foto’s en facturen van je waardevolle spullen, zodat je nadien een specifieke inventaris kan opstellen van welke voorwerpen precies verdwenen zijn. Dit kan jouw verzekeringsmakelaar enorm helpen.

Meer weten?

Vraag raad aan je verzekeringsmakelaar voor advies op maat.

Contacteer ons