Verzekeringen voor zelfstandigen: een handig overzicht

Wie een onderneming start vergeet soms hoe belangrijk het is om zich goed in te dekken tegen mogelijke problemen. Geen enkele ondernemer is namelijk groot geworden zonder het nemen van risico’s. We kennen tenslotte allemaal het gezegde: een goed verzekerd man is er twee waard. Welke verzekeringen zijn verplicht en mooi meegenomen? We reiken u hieronder een handig overzicht van de mogelijkheden.

Verplicht

  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Burgerlijke aansprakelijkheid
  • Arbeidsongevallenverzekering

Niet verplicht

  • Hospitalisatieverzekering
  • Verzekering gewaarborgd inkomen
  • Pensioenverzekering
  • Zaakschadeverzekering
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  • Fiscale en sociale rechtsbijstand
  • Overlijdensverzekering

Verplichte verzekeringen voor optimale bescherming van zelfstandigen 

Je kan er niet onderuit: een beroepsaansprakelijkheids-, burgerlijke aansprakelijkheids- en arbeidsongevallenverzekering zijn verplicht voor elke zelfstandige. Maar wat zijn de verschillen?

Beroepsaansprakelijkheid

Wie onderneemt, maakt soms fouten. Ongewild, hoogstwaarschijnlijk. Met deze verzekering ben je gedekt tegen fouten als gevolg van onopzettelijke schade door een beroepsfout.  

Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA)

In sommige sectoren is een extra burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Denk maar aan burgerlijke aansprakelijkheid uitbating voor de horeca, na levering of voor auto’s en bestelwagens. Hiermee ben je extra beschermd wanneer je kosten maakt als gevolg van onopzettelijke schade aan derden.

Voor de bouw is er ook een specifieke BA-verzekering. Hier geldt een tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid bij problemen die opduiken tijdens en na een bouwproject.

Arbeidsongevallenverzekering

Een ongeluk is snel gebeurd. Wie werknemers in dienst heeft is verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Wanneer er zich toch een ongeval voordoet, zijn zowel jij als jouw medewerkers gedekt tegen oplopende verzorgingskosten.

Bijkomende verzekeringen die u als zelfstandige nog beter dekken

Maar deze lijst is niet compleet. Er zijn naast de verplichte verzekeringen heel wat andere zaken waarvoor je zich als zelfstandige kunt indekken. 

Hospitalisatieverzekering

Dit geldt niet enkel voor zelfstandigen, maar voor iedereen: met een hospitalisatieverzekering ben je ingedekt tegen oplopende medische kosten door ziekenhuisopname.

Verzekering gewaarborgd inkomen

Ben je tijdelijk werkonbekwaam? Dan zal je erkend worden als arbeidsongeschikt. In dat geval is het aangewezen om te opteren voor een verzekering gewaarborgd inkomen, waarmee je extra inkomsten verkrijgt voor de revalidatie.

Pensioenverzekering

Als zelfstandige bouw je geen pensioen op zoals een loontrekkende, maar via sociale bijdragen. Vaak is dat onvoldoende om zorgeloos te genieten van jouw oude dag. Met een pensioenverzekering bouw je een aanvullend pensioen op én stijgt je sociale bescherming.

Zaakschadeverzekering

Veel zelfstandige ondernemers gebruiken dure materialen. Treedt er schade op aan de eigendommen van jouw zaak? Dan kan je jou beroepen op de zaakschadeverzekering die verlies dekt bij brand. Deze verzekering is vergelijkbaar met de brandverzekering voor particulieren.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Je kan als zelfstandige verantwoordelijk gesteld worden voor allerlei problemen en ongevallen. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hoef je in veel gevallen niet persoonlijk op te treden voor schadeclaims.

Fiscale of sociale rechtsbijstand

Wie zijn sociale bijdragen niet in orde brengt, krijgt problemen met de fiscus. In dat geval hoef je je met een fiscale rechtsbijstandspolis geen zorgen te maken over het stevig bijhorend prijskaartje. Idem als je in contact komt met arbeidsrechtelijke conflicten. Hierbij beroep je jou op de polis sociale rechtsbijstand, waardoor je als werkgever ingedekt bent tegen oplopende kosten.

Overlijdensverzekering

We hopen dat het jou nooit overkomt, maar je weet nooit. Door een overlijdensverzekering af te sluiten, biedt u uw gezin een financiële bescherming wanneer je sterft. Zij kunnen dan rekenen op een degelijk bedrag, zodat ze geen dubbel verlies te verwerken krijgen.

Te veel mogelijkheden? Laat u adviseren!

Met dit overzicht kom je al een heel eind. Maar er bestaan nog veel meer verzekeringen waarmee je als zelfstandige ingedekt bent tegen schade, ongevallen en problemen. Heb je geen idee welke verzekeringen voor jouw bedrijf noodzakelijk zijn? Laat je bijstaan door jouw verzekeraar die thuis is van alle markten en ontdek welke verzekeringen je nodig hebt!