Welke verzekeringen heb ik nodig als ik op reis ga?

Genieten van de warme zon, de mooie natuur en de zorgeloze periode: op reis gaan is zalig. Toch als je goed verzekerd bent. Want je kan zomaar pech hebben of ziek worden, waardoor die mooie herinneringen als sneeuw voor de zon vervagen en omgezet worden in vervelende verrassingen. Zeker wanneer de kosten dan nog eens hoog oplopen. Door je goed te verzekeren op voorhand, ben je er zeker van dat je gedekt bent wanneer er onverwachte omstandigheden opduiken tijdens je zorgeloze vakantie. Maar welke verzekeringen zijn interessant als je op reis gaat? Een overzicht.

Ziekenfonds

Dekt jouw verplichte ziekteverzekering jouw ziektekosten in het buitenland? Om daar uitsluitsel over te krijgen informeer je je bij jouw eigen ziekenfonds. Want in elk land gelden andere regels en niet alle ziekteverzekeringen dekken dezelfde kosten. Bekijk dus samen met jouw verantwoordelijke bij het ziekenfonds op welke dekkingen je kan rekenen via je ziekteverzekering en sluit indien nodig extra polissen af om volledig gerust te zijn.

Reisverzekering

Wordt jouw bestemming of soort reis niet gedekt door jouw ziekteverzekering? Dan is een reisverzekering een goede optie. Wie een reisverzekering afsluit is verzekerd tegen materiële en lichamelijke schade op vakantie. Met een reisverzekering ben je gedekt tegen ziekte, ongeval of overlijden in het buitenland, heb je recht op pechverhelping bij autopech, kan je kosteloos annuleren via de annulatieverzekering en wordt verlies of schade aan jouw bagage gerecupereerd. De reisverzekering is af te sluiten bij een reisbureau, bank of verzekeringsmaatschappij en mogelijk voor een korte periode of een jaar lang.

Familiale verzekering

Een BA familiale beschermt jouw volledige gezin tegen schade (lichamelijk en materieel) die veroorzaakt wordt aan derden. Deze verzekering is geldig in Europa, en soms zelfs buiten Europa. Bekijk dus zeker de mogelijkheden voor je op reis vertrekt.

Autoverzekering

Elke auto-eigenaar is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Wanneer je betrokken raakt in een ongeval in het buitenland, ben je in veel landen verzekerd. Maar niet in elk land worden kosten gedekt. Kijk dus zeker of het land waarin je op reis gaat, vermeld wordt op jouw groene kaart. Is dat het geval, dan worden de kosten gedekt volgens de voorwaarden in de polis. Is dat niet zo, dan biedt een extra omniumverzekering, rechtsbijstandverzekering of een bestuurdersverzekering soelaas.

Aanvullende verzekeringen

Er zijn nog andere verzekeringen die interessant zijn voor wie zich naar het buitenland begeeft. Zo kan je je verzekeren tegen:

  • Ongevallen die je oploopt tijdens sporten als skiën, diepzeeduiken of bergbeklimmen
  • Het verlies of de diefstal van waardevolle, persoonlijke bezittingen
  • De reparatie of repatriëring van je voertuig bij een ongeval
  • De rechtsbijstand indien je je in het buitenland moet verdedigen

Wens je graag een inzicht op alle mogelijkheden?

Uw verzekeraar geeft met plezier meer informatie over hoe je zorgeloos op reis vertrekt.